L’edifici, que s’ha rehabilitat integralment, presenta dues mostres, gratuïtes fins al 7 de gener

Video thumbnail

El Museu Martorell torna a obrir portes aquest dimarts després de més d’una dècada tancat al públic, i amb un nom nou: Centre Martorell d’Exposicions. L’edifici s’estrena després de dos anys d’obres i una rehabilitació integral tant de l’interior, com de la façana i de l’accessibilitat. La reforma ha permès recuperar el museu públic més antic de Barcelona, i l’embrió del Museu de Ciències Naturals, del qual ara n’és una de les subseus. L’estrena arriba l’endemà d’una altra reobertura també molt esperada al Parc de la Ciutadella, la de l’Hivernacle, que torna a ser visitable després de 14 anys tancat.

L’esquelet de l’Avi, al nou museu

El museu oferirà exposicions científiques relacionades amb la crisi climàtica i la biodiversitat. El nou equipament s’estrena oferint l’entrada gratuïta fins al 7 de gener i amb dues exposicions temporals. La primera que s’estrenarà és “Wow. Animals de museu: ciència, tècnica i art”, que recorda l’afició dels naturalistes pel dibuix i la feina dels taxidermistes. Aquí s’hi podran veure sis escenes naturalitzades d’animals mediterranis i africans, com un grup de 15 cabres salvatges saltant en estampida, dues zebres en lluita o una lleona caçant nyus.

A aquesta exposició n’hi seguirà una altra: “Natura o Cultura? Una visió des del museu de ciències naturals“. Un recorregut per la història dels museus de ciències naturals que permetrà veure l’esquelet de l’Avi, el mític elefant del zoo de Barcelona i que s’havia exposat al Museu de Zoologia (actualment tancat), i un diorama amb els dos últims falcons que van viure al campanar de Santa Maria del Pi.

El museu té un accés nou pel passeig de Picasso

L’edifici neoclàssic que allotja el nou Museu Martorell es va inaugurar l’any 1882 per acollir les col·leccions de ciències naturals i arqueològiques que havia donat en herència a la ciutat el naturalista Francesc Martorell i Peña. Uns anys més tard, el 1924, va passar a ser el Museu de Geologia fins que el 2010 va tancar les portes al públic. No va ser fins a 11 anys més tard, el 2021, que van començar les obres de reforma de l’espai. La rehabilitació ha volgut preservar al màxim la configuració original de l’edifici, catalogat com a Bé d’Interès Local.

Sense modificar la imatge global, però, s’hi ha pogut afegir un nou accés pel passeig de Picasso amb tres grans obertures a la façana per donar transparència al centre i connectar-lo al Parc de la Ciutadella i el Born.

Una altra peça de la Ciutadella del Coneixement

El Museu Martorell, juntament amb l’Hivernacle, són les primeres peces visibles del que s’ha anomenat la Ciutadella del Coneixement. A aquests dos edificis s’hi afegiran la rehabilitació del Castell dels Tres Dragons i de l’Umbracle (totes dues per a finals del 2026); els tres edificis de recerca de l’antic Mercat del Peix (amb les obres ja en marxa) i el Centre de Biociències del CSIC (finalització prevista el 2027).

By Luca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descobriu-ne més des de Notícies LUCA

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint