estacio de frança
L’estació de França és una estació de ferrocarril propietat d’Adif situada a la població de Barcelona. Aquesta estació terminal de la línia Barcelona-Girona-Portbou i hi tenen parada trens de Rodalies de Catalunya de la línia R2 Sud dels serveis de rodalia de Barcelona, diversos serveis regionals i Llarga Distància, operats per Renfe Operadora.
Aquesta estació va entrar en servei l’any 1948 com a Estació de Barcelona corresponent a la línia de Mataró. Posterior també anomenada Estació de Granollers amb la construcció d’una segona estació el 1854, a l’ubicació actual, quan va entrar en servei el tram construït per la Camins de Ferro de Barcelona a Granollers entre Barcelona i Granollers Centre.[1][2] Amb el perllongament de la línia a França va adoptar el nom actual: estació de França. El 1929 per motiu de l’exposició Universal va ser completament reconstruida amb l’actual edifici monumental. L’estació de la línia de Mataró posteriorment va ser anomenada Barcelona Término, enderrocada el 1989.
L’estació es capçalera de bona part dels regionals que provenen del sud i l’est de Catalunya i de trens de llarga distància Intercity. Hi passa la Línia 200 (Madrid-Barcelona) i la Línia 270 (Barcelona-Portbou).
L’any 2016 l’estació va registrar l’entrada de 1.207.000 passatgers.
Història
Primera estació: línia de Mataró
La construcció de la primera línia de ferrocarril a la Peninsula Ibèrica entre Barcelona i Mataró, suposa la construcció de la primera estació de tren a Barcelona entre les muralles i les cases de la Barceloneta, just al costat del Pla de Palau.
El 28 d’octubre de 1848 es posà en servei amb la primera circulació d’un tren des de l’estació fins Mataró
Segona estació: línia de Granollers
Pocs temps despres s’edificava una estació adjacent per la construcció de la línia de Barcelona-Granollers, situació més propera a la Ciutadella i a l’interior de les muralles.
El 1954, l’estació de la línia de Granollers, entrava en operació amb l’obertura de la línia, la tercera a Catalunya, entre la ciutat comtal i la població vallesana.
L’empresa Camins de Ferro de Barcelona a Girona, fundada el 1862, es fusionà l’any 1875 amb la Companyia del Ferrocarril de Tarragona a Martorell i Barcelona per a crear la Companyia dels Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França (TBF). El 20 de gener del 1878 va inaugurar el tram fins a Portbou creant la connexió internacional amb França. Fet que suposà que lestació passès a denominarse Estació de França.
Remodelació per l’Exposicio Universal del 1929
L’actual Estació de França fou projectada per l’arquitecte basc Pedro Muguruza amb la col·laboració de Raimon Duran i Reynals i, per a l’estructura de cobertura de les andanes, de Pelai Martínez. Fou construïda per la Companyia dels Ferrocarrils de Madrid a Saragossa i a Alacant i inaugurada per Alfons XIII l’any 1929 amb motiu de l’Exposició Internacional. Els edificis envolten les vies en forma d'”U” i en ells s’usen materials luxosos com marbre, bronze, vidrieres decoratives, etc. Les dotze vies i set andanes situades dins la “U” estan cobertes per dues marquesines metàl·liques de 29 metres d’alt i 195 metres de longitud que a més en bona part descriuen una corba a l’esquerra. Completen les instal·lacions de l’estació dues vies amb andana ja a la part exterior de la marquesina i diverses vies d’estacionament. A més a més, a la sortida de l’estació i a l’esquerra del túnel de la línia general hi ha un altre túnel per al manteniment dels trens.
Desmantellament de la línia de Mataró pel litoral pels JJOO de 1992
Antigament l’Estació de França disposava d’un segon edifici anomenat Estació de les Rodalies on hi paraven trens de la línia 1 de la línia de Mataró que connectaven amb les antigues estacions de Bogatell i Poblenou i amb l’estació de Sant Adrià via ramal Marina, l’antic ramal originari que fou destruït per adequar la zona de Poblenou per als Jocs Olímpics de 1992, al destruir aquest ramal es connectà l’estació de Sant Adrià amb el Clot-Aragó deixant de circular els trens de Rodalies per l’Estació de França i no fou fins a la creació de la línia 10 que tornaren a parar trens de Rodalies en aquesta estació.
Actualment l’Estació de França ha recuperat serveis ferroviaris i hi surten trens regionals que van cap al sud i l’oest de Catalunya i els trens de rodalia a Vilanova i la Geltrú i Sant Vicenç de Calders.
El 28 de juliol de 2017, un tren de rodalies va accidentar-se a l’estació al xocar contra el topall de l’andana, provocant una cinquantena de ferits de diversa consideració.
Estació de França
|
---|
no sabia que la estacion se inaguro en 1848